Tips en Boodschappen

Jan Fre

Terug naar Index

Boodschappen voor groot barbecuefeest

Hieronder staan wat voorbeelden van boodschappenlijsten voor een barbecuefeest. Het belangrijkste hiervan is dat je een idee krijgt van hoeveelheden vlees en bijvoer (oftewel de portionering). Tussendoor geven we wat ongevraagd advies.

Specifieke recepten met de bijbehorende ingredienten voor bijvoorbeeld de satémarinade vind je op de recepten pagina . Ik sta altijd open voor meer recepten, deze mag je ook sturen naar m'n emailadres .

Boodschappen voor de kleine barbecue

Bij een kleine barbecue moet het er vooral makkelijk en relaxed aan toe gaan voor zowel de eters als de organisatoren. Als je met een leuke groep zit, kan je de taken verdelen. Bijvoorbeeld A draait de kip om, B snijdt het brood en C maakt het nagerecht en de koffie.

Tip: Het aantal kilo houtskool of briket ligt helemaal aan de soort barbecue. Koop nooit de kleinste zak, want te weinig kolen is rampzalig en overschot kan je altijd nog gebruiken.

Porties per persoon voor een gemiddelde eter, kosten zoek je zelf maar uit:

150 Gram kip, liefst vleugels, eventueel voorgekruid

200 Gram spareribs

Dit lijkt al genoeg vlees, maar vergeet niet dat bot ook gewicht heeft

100 gram worstjes of 1 hamburger

Zowel hamburger als worst zijn overigens in het begin best lastig, het mag niet rosé, maar ook niet schoenzool worden.

1/2 Stokbrood en ongeveer 20 gram kruidenboter, liefst zelfgemaakt

1/2 Komkommer en bijv. gesneden rode of gele paprika

De sauzen van Calvé (of Heinz of Remia, wat je zelf lekker vind. Ik vind het bijna allemaal bagger)

100 Gram huzaren- of kartoffelsalade

1/4 Honing- of watermeloen als nagerecht

Tip: Met de ingrediënten hierboven kan je, als je wilt, een (stok)broodje hamburger maken.

Een groot barbecuefeest

Tafels

Van 1996 tot 2002 hebben we op de vrijdag na Hemelvaart een barbecuefeest voor tussen 50 en 80 man georganiseerd, de kosten waren destijds ongeveer 8 euro per persoon.
Onderschat de tijd die de voorbereiding vraagt vooral niet. Een aantal zaken, zoals het marineren van de saté, dienen al een dag eerder rond te zijn. En vergeet niet om grote hoeveelheden ingevroren vlees minimaal een dag van tevoren uit de vriezer te halen. Beter is het om ingevroren vlees langzaam in de koeling te ontdooien, vooral rood vlees is kwetsbaar.

Tip: Bij een dergelijk groot feest zijn er altijd wel eikels die veel te laat komen of die helemaal niet komen opdagen. Laat mensen van tevoren betalen!

De boodschappen voor een barbecue van 50 personen:

15 kilo houtskool-briketten

3 kilo houtskool

Saté

1 zak geurloze aanmaakblokjes

8 kilo varkensfricandeau of hamlappen en spek voor de saté, in blokjes snijden, marineren en volgende dag prikken.

Ketjap en satékruiden voor de marinade

300 satéprikkers

1 emmer pindasaus

8 kilo kipvleugels, wordt ook wel tv-sticks genoemd, voorgekruid met veel paprika en kipkruiden.
Hiervan kan je er veel tegelijkertijd roosteren en ze zijn redelijk snel klaar. Waag je voor een grote groep liever niet aan hele vleugels of drumsticks, dat is beter geschikt voor kleine groepen met veel geduld.

6 kilo Spareribs . Zoet en scherp gemarineerd mag van ons allebei, meestal doen we 3 kilo zoet en 3 kilo scherp.

20 á 25 stokbroden

3/4 Kilo zelfgemaakte knoflookboter

2 kilo Koolsla, voor de saladerecepten zie de receptenpagina

15 á 20 komkommers

1 emmer Groene salade

2 kilo Tomatensalade

Twee tassen met diverse garnering- en saladegroenten en fruit

3 treetjes barbecuesauzen, vooral kerrie-ananas en shaslyk zijn in de mode (Maar je mag ook best zelf wat maken)

Kruiden, wijnazijn etcetera..

Sommigen zullen misschien denken dat er nogal wat kilo's vlees zitten in het bovenstaande recept, dit heeft 2 redenen: Vlees is vaak het goedkoopste aan de barbecue, bijvoer en sauzen zijn vaak het duurst. Verder komt een teveel aan vlees de volgende dag wel op of kan in de vriezer, te weinig vlees is extreem lullig. In 2001 hadden we overigens een primeur, alle bovenstaande ingredienten zijn binnen 3 uur opgegaan.

Recepten voor vegetarische barbecue?

Daar heb je het weer: Vegetarisch. Ik heb er niets op tegen. Ik vind dat groenten, fruit en noten bij een uitgebalanceerde maaltijd horen, maar ik kan me nauwelijks een barbecue voorstellen zonder vlees.
Natuurlijk zijn er bij de groepen altijd vegetariers geweest. Als gastheer moet je dan net zo goed of zelfs extra je best doen om het deze gasten naar de zin te maken. Vandaar dat ik ook steeds meer groente- en fruitgerechten op het menu heb staan (buiten al de salades).
Ik moet zelfs toegeven dat de uitdaging van deze gerechten me wat extra kookplezier geeft in de voorbereiding. Geef me nog twee jaar en er staat een goede vegetarische receptenpagina op deze webzijde. Maar tot dan:

Sommige groentecombinaties met bijvoorbeeld aubergine (knoflook!) en courgette zijn erg geschikt voor de barbecue. Kijk bijvoorbeeld eens in een Grieks kookboek. Ik heb ook een leuk recept met geroosterde tomaten, je kunt dit recept vinden op de receptenpagina
De gepofte aardappel met room of knoflookboter is natuurlijk een klassieker. Deze wordt ook meestal bij shaslyk geserveerd.

Soja- en Seitan-nepvleesproducten zijn net iets minder smerig van de barbecue dan uit de pan, maar ik zou me er niet aan wagen. Ik vind het ook een tikkeltje hypocriet; Je wilt geen vlees eten, maar je doet je uiterste best om een smaak te bereiken die in de buurt ligt (nou vergeet dat maar, het lukt je toch niet).