Over BBQ en Studentenfeesten

Terug naar Index

vanaf 10-hoog Een verhaaltje over Barbeknoeien

Dit wordt een tikkeltje nostalgisch met veel foto's. Als je geen snelle verbinding hebt en je bent niet verschrikkelijk geinteresseerd in studentenleven, kun je deze pagina het beste overslaan.

Hier stond ik in 1992 tussen Sinds 1991 ben ik actief betrokken bij de bar van studentenflat Selwerd 2 te Groningen. Ik begon in mei 1991 als flatfeestcommissie-lid en werd hierna barcie-lid. Het flatfeest is een drie-daags feest rond hemelvaart (woensdag tot en met vrijdag) met overdag sport en spel voor de 320 bewoners (studenten) van de flat en 's avonds heel veel bier. Op vrijdagmiddag voor het eindfeest wordt er gebarbecued. Met een paar onderbrekingen hielp ik 11 jaar later nog steeds mee met het flatfeest en in 1995 heb ik de societeitsvergunning van de bar op mijn naam mogen zetten.

Eddie met het belangrijkste ingredient wat hem betreft: Sate

De crew

Zo over de jaren is er een vaste groep gevormd die de barbecue draait. Dat zijn de mensen die niet zo vaak genoemd worden op deze pagina's, maar ze worden bijzonder gewaardeerd. Ik heb de meest prominente eens duidelijk op de foto gezet. Er waren de laatste jaren natuurlijk ook veel anderen die actief betrokken waren bij de kleine en grote barbecue-feesten, maar als ik die ook allemaal laat zien, wordt deze pagina wel erg zwaar. Wel wil ik Marijke bedanken voor het meehelpen en opruimen al die jaren en niet te vergeten voor het (moeten) proeven van al onze probeersels. Joldert wast zijn handen ook tussendoor

Eddie was degene met wie het eigenlijk allemaal begon, samen deden we de eerste stappen op de weg naar eetbare barbecue. Vroege experimenten op technisch gebied waren een gat in de tuin met een winkelwagen erover, kampvuren, goedkope rotbarbecuetjes van verschillende bouwmarkten en gasbarbecues. In 1995 besloten we de bakstenen barbecue in de achtertuin te bouwen. In 1999 kwam er een grote, stalen barbecue bij. In 2001 heb ik een oliedrum gekocht om deze doormidden te zagen, maar dit projekt wordt waarschijnlijk uitgesteld tot er weer een eigen tuin beschikbaar is.

Kos en Bram - Kleurrijk? Joldert kwam iets later, met recepten, kritiek en nieuwe initiatieven. Dankzij hem ging er bijvoorbeeld voor het eerst vis op de grill. Joldert was in 2001 zo vriendelijk om de flatfeest barbecue over te nemen, omdat ik geveld was door de ziekte van Pfeiffer.
Met deze Joldert en Eddie sta ik in de wintermaanden op het balkon saté te grillen, omdat we doodgewoon niet zo lang zonder kunnen.

De laatste drie keer kwamen Koen, Bram en Kos met veel enthousiasme helpen. Kos heeft het jaarlijkse gebeuren ondertussen van me overgenomen. Ik heb zijn bbq-feest dit jaar bezocht en ik was erg tevreden, net als de rest van de gasten.